Slavnostní odhalení informačního panelu u Králíčkovy kubistické vily v Litoli

19.09.2010 00:00

 

 

Občanské sdružení ,,Za záchranu Králíčkovy vily architekta Emila Králíčka v Litoli“ připravilo informační panel o vile za finanční podpory vlastníka,  Středočeského kraje a Města Lysá nad Labem ke Dnům Evropského dědictví. Ty se konaly v Lysé třetí zářijový víkend. Slavnostní odhalení informačního panelu, který je umístěn u vily v Litoli, se konalo v neděli 19. září v dopoledních hodinách za přítomnosti občanů města, zástupců sdružení, pracovníků Národního památkového ústavu a odboru školství a kultury MěÚ Lysá nad Labem. Organizátory překvapil zájem o vilu i od občanů z okolí našeho města (např. Klecany).

Při tomto slavnostním odhalení Mgr. Šárka Koukalová představila a následně předala novou knihu ,,Slavné vily Středočeského kraje“ pamětnici paní Martě Najmonové, která slečně Koukalové poskytla velmi cenné informace o této památce. Další knihu předala Romanu Fialovi, který je autorem fotografií Králíčkovi vily v této knize. Třetí knihu předala Standovi Svobodovi, který se stará o osvětu vily a jehož velkou zásluhou je, že vzniklo naše sdružení. Přítomní si poté mohli prohlédnout okolí vily, ale bohužel prohlídka interiéru nebyla možná.

Pokud se našemu sdružení podaří domluvit s firmou ARS Altmann spol. s r. o. zpřístupnění vily, připraví na podzim Den otevřených dveří pro veřejnost. Informace uveřejníme v Listech, na nástěnce v podloubí radnice, na www.mestolysa.cz a na https://www.facebook.com/pages/Beniesova-vila/131497346894548

Za občanské sdružení

Jitka Fialová

 

—————

Zpět