Dopis Ralphu Höflerovi, členu představenstva ARS Altmann

01.12.2010 00:00

 

 

Vážený pan

Ralph Höfler, představenstvo

ARS Altmann AG Automobillogistik

Feierabendmühle 2

D-8283 Wolznach

V Lysé nad Labem dne 1. 12. 2010

 

Záchrana kubistické vily v Lysé n. L.

 

Vážený pane Höflere,

naše sdružení Vás chce jako mateřskou společnost české obchodní firmy ARS Altmann Praha spol. s r. o. seznámit s osudem jedné z nejhodnotnějších kubistických vil v České republice. VILA CUKROVARU v Lysé nad Labem – Litoli, kterou spolu s celým areálem cukrovaru vlastní Vaše dceřiná společnost, je zcela nevyužívaná, neudržovaná a dlouhodobě chátrá. Je přitom zarážející, že jednatelé dceřiné společnosti za dobu uplynulých 5 let pro záchranu nebo alespoň základní zajištění přijatelného stavu vily neudělali naprosto nic. Vaše dceřiná společnost neprovádí ani základní údržbu.

Kubistická VILA CUKROVARU je natolik významná, že byla zařazena do výstavy věnované moderní architektuře a architektu Emilu Králíčkovi v pražské Galerii Jaroslava Fragnera (1/) na přelomu let 2005/2006. Následně byla prezentována v předních evropských městech, USA a Japonsku. Vila je také často zmiňována v českých celostátních médiích (2/). 

Prostudovali jsme si Vaše internetové stránky a velmi nás těší, že právě Vy patříte mezi ty evropské společnosti, které uznávají tradice a hodnoty. Proto se na Vás obracíme s prosbou o pomoc se záchranou této unikátní vily.

V současné době je stav konstrukcí střechy, klempířských prvků, oken i komínů na většině míst havarijní. Do objektu trvale a značně zatéká a dochází tak k nevratným poškozením (viz přiložené foto). Přesto Vaše dceřiná společnost ARS Altmann Praha spol. s r. o. pro záchranu vily neudělala vůbec nic. Jsme přesvědčeni, že ve Vašem domovském prostředí by podobné postoje byly naprosto nemyslitelné a pro veřejnost šokující.

Věříme, že po seznámení se současnou situací zajistíte nápravu neutěšeného stavu a i v budoucích letech bude prováděna řádná péče o tuto významnou kulturní památku. Ta pro Vaši dceřinou společnost vyplývá ze zákona č. 20/1987 sb. České republiky o státní památkové péči.

Uvítali bychom, kdyby VILA CUKROVARU byla již v průběhu zimy 2010 zajištěna proti destrukci střešních konstrukcí a zatékání do interiéru.

V případě dalších dotazů jsme Vám rádi k dispozici.

S pozdravem

Ing. Stanislav Svoboda

Předseda sdružení

Mgr. Jan Kořista

Zastupitel města

Bc. Petr Eliška

Zastupitel města 

Ing. Ondřej Černohorský

Zastupitel města

 

 

 

1/ www.gjf.cz/vystavy/kralicek/kralicek_info.htm

 

2/ Lidové noviny: 13. 4. 2001, str. 24; 1. 1. 2005, str. 24; 19. 9. 2009, str. 32 neviditelnypes.lidovky.cz/architektura-beniesova-vila-v-litoli-ds8-/p_architekt.asp?c=A090921_110803_p_architekt_wag

Nymbursko 19. 9. 2005; 20. 9. 2009, str. 1; 20. 9. 2010, str. 2

 

Na vědomí:

 

Starosta města Lysá nad Labem: Mgr. Jiří Havelka

Městský úřad Lysá nad Labem: PaedDr. Věra Bodnárová

Národní památkový ústav, pracoviště Praha: Mgr. Michaela Zemková

ARS Altmann Praha spol. s r. o.

 

Přílohy:

 

Fotografie současného stavu

Historie vily v anglické verzi

 

Další zdroje:

 

Wikipedia cs.wikipedia.org/wiki/Beniesova_vila (česky)

 

 

 

—————

Zpět